ویدئو: سفر وزیردفاع امریکا به ترکیه در بحبوحۀ عملیات موصل

اشتون کارتر، وزیردفاع امریکا، در بحبوحۀ عملیات آزادسازی موصل در عراق، برای گفت‎وگو با مقامات کشور ترکیه، متحد ایالات متحده در ائتلاف تحت امر امریکا، به آنکارا سفر کرده‌است.

رئیس پنتاگون در این سفر با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور، بن‌علی ییلدریم، نخست‌وزیر، و فیکری ایشیک، وزیر دفاع ترکیه، دیدار کرد.

به گفتۀ ناظران، واشنگتن نگران است که در مرحلۀ سرنوشت‌ساز عملیات آزادسازی شهر موصل، پایتخت خودخواندۀ گروه تروریستی داعش در شمال عراق، تنش میان ترکیه و عراق بالا بگیرد.

آنکارا از آن واهمه دارد که عملیات موصل، که با حضور نیروهای پیشمرگۀ کُردِ عراق در جریان است، موجب تقویت شبه‌نظامیانِ کُردِ مخالف ترکیه در شمال عراق شود و به همین‌ دلیل می‌خواهد در این عملیات ایفای نقش کند.

اما بغداد بارها با دخالت نیروهای خارجی، از جمله ارتش ترکیه در عملیات موصل مخالفت کرده و از آنکارا خواسته‌‎است، نیروهای خود را از خاک این کشور خارج کند.

بن‌علی ییلدریم (راست)، نخست‌وزیر ترکیه، در کنار اشتون کارتر، وزیر دفاع امریکا، در آنکارا (30 مهر 1395- عکس از خبرگزاری رویترز)

ارتش ترکیه اواسط آذر سال گذشته، نیروهای نظامی خود را با پشتیبانی ده‌ها تانک به حومۀ شهر موصل در استان نینوای عراق اعزام کرد. بغداد ضمن محکوم کردن تجاوز نظامی ترکیه، این اقدام را بدون هماهنگی دانست و آن را نقض تمامیت ارضی عراق اعلام‌کرد.

ناظران می‌گویند امریکا از ترکیه خواسته‎‏است که بدون چراغ‌سبز بغداد از مداخلۀ نظامی در عملیات موصل، خودداری‌‌ کند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کارتر در حال عزیمت به ترکیه، در هواپیما به خبرنگاران گفت احترام به حق حاکمیت عراق یک «اصل مهم» است.

این خبرگزاری به نقل از یک مقام ارشد نظامیِ امریکا نوشت واشنگتن از هر دو طرف خواسته‌است که به تنش‌ها پایان‌دهند.

این مقام نظامی که نامش فاش نشده‌است، گفت: «ما در پشت‌صحنه در حال گفت‎وگو با عراقی‎ها و تُرک‌ها بوده‎ایم تا در مورد پیشبرد نبرد موصل و موضوع حضور ترکیه در عراق به تفاهم برسند.»

این سفر در حالی صورت گرفته‌است که جنگنده‎های ترکیه حملات‌ هواییِ مرگباری علیه شبه‌نظامیانِ تحتِ حمایت امریکا در شمال سوریه، از جمله نیروهای کُرد، اجرا کرده‌اند.

فیکری ایشیک (راست)، وزیر دفاع ترکیه، در کنار اشتون کارتر، وزیر دفاع امریکا، پس از بازدید از پارلمان ترکیه در جمع خبرنگاران (30 مهر 1395- عکس از خبرگزاری رویترز)

ارتش ترکیه پنجشنبه اعلام کرد در این حملات که شامگاه چهارشنبه رخ دادند، بین 160 تا 200 شبه‎نظامی از یگان‌های کُرد مدافع خلق سوریه (وای‌پی‌جی)، شاخۀ نظامی حزب اتحاد دموکراتیکِ کردستان (پی‌وای‌دی)، کشته‎شده‌اند. آنکارا این گروه را تروریستی قلمداد می‌کند، در حالی که واشنگتن این نیروها را عواملی تأثیرگذار در مقابله با گروه تروریستی داعش در شمال سوریه می‌داند.

ارتش ترکیه جمعه نیز اعلام کرد روز پنجشنبه 40 موضع گروه داعش و 6 موضع یگان‌های کُرد مدافع خلق سوریه را هدف قرار داده‎است.  

ارتش ترکیه همچنین با انتشار بیانیه‌ای دیگر اعلام کرد در حملات هوایی آنکارا در روز پنجشنبه، 12 شبه‌نظامی کُرد در استان حکاری در جنوب‌شرق ترکیه و 6 تن دیگر از این شبه‎نظامیان در شمال عراق  کشته شده‌اند. 

کارتر در گفت‌‎وگو با خبرنگاران حاضر نشد دربارۀ حملات هوایی ترکیه اظهارنظر کند.

نیروهای ویژۀ ترکیه با همراهیِ تانک‌های ارتشِ این کشور از تاریخ 3 شهریور برای پاکسازیِ مناطق مرزی از آن‌چه رئیس جمهور این کشور، «تروریست‌‎های داعش و پیکارجویان کُردِ حزب اتحاد دموکراتیکِ کردستان (پی‌وای‎دی)» می‌داند، عازم سوریه شدند.

آنکارا در این عملیات از پیشروی شبه‌نظامیانِ گروه موسوم به «ارتشِ آزاد سوریه»، که از گروه‏‌های معارض دولت سوریه است، در شمال این کشور پشتیبانی کرد. 

براساس گزارش‌ها قرار است کارتر پیش از عزیمت به پاریس، پایتخت فرانسه، برای شرکت در نشست وزرای دفاع ائتلاف تحتِ امر امریکا، که روز سه‎شنبه برگزار خواهد شد، به امارات متحدۀ عربی نیز سفر کند.

جنگندههای امریکا و ده‌ها کشورِ عضو ائتلافی که با عنوان «ضدداعش» و تحت فرماندهی ایالات متحده فعالیت میکنند، از تابستان سال 1393 عراق و سوریه را هدف حملات هوایی خود قرار داده‌اند، اما تأثیر قابل‌توجهی در متوقف کردن پیشروی‌های گروه‌ تروریستی داعش در سوریه و عراق نداشته‌اند.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است

 


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku