گولن: دستگیری قضات و نیروهای پلیس در ترکیه نوعی کودتا است

فتح‌الله گولن، شخصیت مذهبی و از مخالفان دولت ترکیه در حال گفت‌وگو با خبرنگاران در محل زندگی خود در ایالت پنسیلوانیا در امریکا (26 تیر 1395- عکس از رویترز)

فتح‌الله گولن، شخصیت مذهبیِ مخالف دولت ترکیه می‌گوید اقدامات آنکارا در دستگیری قضات و نیروهای پلیس به اتهام کودتاچی‌‎ بودن نیز خود یک نوع کودتا است.

وی با اشاره به اقدامات دولت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه که پس از کودتای نافرجام بخشی از نیروهای ارتش این کشور در سحرگاه شنبه (26 تیر) اقدام به دستگیری دست‌کم 6 هزار نفر کرده است، این اظهارات را بیان کرد.

گولن گفت: «کودتای نظامی اخیر نمی‎تواند از جمهوری محافظت کرده و به پیوستن ترکیه به جهان کمک کند. بنابراین، من همیشه مخالف کودتای نظامی بودم و همواره دیدگاه‌های خود را بیان کرده‌‎ام. اما همان‌طور که می‎دانید، کلمۀ کودتا در حال حاضر در معانی مختلفی به کار می‌رود.»

وی افزود: «برخی افراد با استفاده از کودتا در قضیۀ رشوه و فساد به بهره‌برداری از این کلمه پرداختند. اما این موضوع بحث من نیست. این یک مسألۀ قانونی است. آن‌ها قضات و افسران پلیسی را که به آن‎‌ها سخت می‌‎گرفتند  کودتاچی نامیدند. بله ما با چنین کودتایی (دستگیری پلیس و قضات) نیز مخالف هستیم. ما نمی‌خواهیم شاهد هیچ کودتایی علیه هیچ کسی باشیم.»

خبرگزاری رویترز روز دوشنبه (28 تیر) متن کامل مصاحبه‌ای را که خبرنگاران رسانه‌های مختلف با گولن در محل زندگی وی در ایالت پنسیلوانیا در امریکا صورت داده بودند، منتشر کرد.

این شخصیت مذهبی که رهبری گروهی موسوم به «خدمت» را برعهده دارد، در تبعیدی خودخواسته در امریکا به سر می‌برد، اما دولت ترکیه پس از کودتای نظامیِ نافرجام، گولن را عامل پشت‌پردۀ این کودتا دانست و از دولت امریکا خواست وی را مسترد کند.

گولن روز شنبه با انتشار بیانیه‌ای این کودتا را محکوم و اتهامات رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، علیه خود را توهین‌آمیز قلمداد کرده بود.

مردم ترکیه پس از شکست کودتاچیان بر روی یک تانک نظامی بر روی پل بسفر در استانبول شادمانی می‌کنند. (26 تیر 1395- عکس از خبرگزاری فرانسه)

«کودتا دموکراسی به ارمغان نمی‌آورد»

این شخصیت مذهبی در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: «به عنوان کسی که قربانی چندین کودتا بوده است، به مردم ترکیه توصیه می‌کنم که به کودتاهای نظامی تکیه نکنند چرا که کودتا دموکراسی به بار نمی‌آورد.»

گولن تأکید کرد: «رئیس جمهور اردوغان پیام مرا نخواهد پذیرفت. وی آن را یک توهین قلمداد خواهد کرد...من شخصاً به (اظهارات) او گوش نمی‌دهم، اما دوستان من که حرف‌هایش را شنیده‌اند به من می‌‎گویند با لحن بسیار تندی ما را متهم کرده است.»

وی افزود: «بنابراین تصور نمی‎کنم وی (اردوغان) از هیچ پیامی از سوی من استقبال کند، حتی اگر برای او آرزوی بهشت کرده باشم. من همواره از خدا می‌خواهم ما را به راه راست و به مسیر فضیلت هدایت کند.»

گولن گفت: «پیام من به مردم ترکیه این است. من شخصاً قربانی کودتاهای نظامی بودم. در کودتای 27 مِی سال 1969 (6 خرداد 1348) من امام جماعت یک مسجد در شهر اِدرنه بودم. پیش از خدمت سربازی‌ام بود و زندانی شدم.»

این شخصیت مذهبی ادامه داد: «در کودتای 12 مارس سال 1971 (21 اسفند 1349) نیز زندانی شدم. مرا محاکمه کردند. در کودتای 12 سپتامبر سال 1980 (21 شهریور 1359) به مدت 6 سال تحت تعقیب بودم. اتهامات (علیه من) باز هم رد شدند. در مداخلۀ 28 فوریۀ سال 1997 (10 اسفند 1375) نیز پرونده‌ای علیه من وجود داشت.»

وی افزود: «نوح مته یوکسل، دادستان ترکیه مرا متهم کرد. من به نیوجرسی (امریکا) رفتم و بیانیه‌ای به یک دادستان دادم. از این اتهام نیز تبرئه شدم. دادگاه تجدید نظر نیز حکم به تبرئۀ من داد.»

گولن در بخش دیگری از این مصاحبه با انتقاد از حملات سال گذشتۀ نیروهای دولتی ترکیه به دفاتر روزنامه‌های مخالف دولت اردوغان، گفت بر این باور است که نسبت به هواداران حزب خدمت حسادت وجود دارد.  

وی با تقدیر از آرامش و متانت کارکنانِ رسانه‌‎های طرفدار خود در ترکیه که در هنگام حملات به دفاترشان و یا دستگیری رفتار بدی از خود نشان ندادند، تأکید کرد تاریخ در این باره قضاوت خواهد کرد و حقیقت روشن خواهد شد.

«احتمال صحنه‌‎سازی کودتا »

گولن در پاسخ به این‌‎ سؤال که چرا وی را به دست داشتن در این کودتا متهم می‌‎کنند، گفت: «شاید بهتر باشد این حکایت را با شما به اشتراک بگذارم. حتی از همان ابتدا، زمانی که هیچ اختلاف نظری وجود نداشت، فکر می‌کنم این شخص (اردوغان) را دو بار در طول زندگی خود ملاقات کردم. هنگامی که در تلاش بود حزب خود (حزب عدالت و توسعه) را ایجاد کند، به دیدن من آمد. او گفت قصد ایجاد یک حزب سیاسی با نجم‎الدین اربکان (رهبر سابق حزب رفاه که اردوغان عضو آن بود) را دارد.»

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در مراسم تشییع قربانیان کودتای نافرجام ارتش در استانبول (27 تیر 1395- عکس از خبرگزاری فرانسه)

وی افزود: «همان‌طور که او به مانند یک مسلمان صادق به من نگاه می‌کرد، افکار خود را با وی در میان گذاشتم. من به او توصیه کردم با دیگر رهبر حزب مقابله نکند... من تصور می‌کردم که وی یک فرد با ایمانِ صادق است... حدود 20 سال پیش بود.»

این شخصیت مذهبی همچنین گفت: «در کنار یکی از دوستانمان از او (اردوغان) شنیدم که دربارۀ گروهی می‌گفت "باید حساب این‌ها را برسیم". بعدها به من گفته شد که آن‌ها (حزب اردوغان) تحمل هیچ حرکت، گروه یا سازمانی را حتی اگر موضوع آن هدایت مردم به سمت مسیر بهشت باشد، ندارند.»

گولن با اشاره به پروندۀ رسوایی مالیِ نزدیکان اردوغان در حدود سه سال پیش، گفت تصور می‌کند این پرونده که در ارتباط با سرقت، دریافت رشوه و ساخت کاخ‌ها و خانه‌هایی در 10 تا 15 مکان مختلف بود، موجب «کینه‌توزیِ» اردوغان شده است.

در سال 2013 میلادی رسوایی فساد مالی در دولت ترکیه، صحنۀ سیاسی این کشور را به لرزه درآورد. پس از این رسوایی، حزب حاکم دستور بازداشت 52 نفر را داد و از این میان، 14 نفر از جمله چند تن از اعضای خانوادۀ وزرای کابینه به اتهاماتی نظیر رشوه، فساد، تقلب، پولشویی و قاچاق متهم شدند.

ماجرای اتهام مربوط به بلال، پسر اردوغان از آن‌جا آغاز شد که یک فایل صوتی منتسب به رجب طیب اردوغان در وبسایت یوتیوب منتشر شد. در این فایل رئیس جمهور ترکیه به بلال می‌گوید باید فوراً از ده‌ها میلیون دلار پولی که منجر به جنجال سیاسی شده است، خلاص شود.

گولن گفت: «من از هیچ‌کدام از این مسائل آگاه نبودم. ما از گزارش رسانه‌ها متوجه موضوع شدیم. او (اردوغان) گفت که فایل‌های صوتی دستکاری شده‎اند... آن‎ها این موضوع را کودتایی علیه خود قلمداد کردند و آن را به ما نسبت دادند. آن‌ها گفتند همه باید اقدام کنیم و این افراد را (طرفداران گولن) را در فهرست سازمان‌‎های تروریستی قرار دهیم.»

این شخصیت مخالف دولت ترکیه گفت: «آن‌ها نمی‌توانند کسی غیر از خود را تحمل کنند. حتی اگر مسیر شما راه بهشت باشد، حتی اگر راه پیامبران باشد ... می‌پرسید آیا این موضوع (تلاش برای کودتا) می‎توان سناریویی باشد که آن‌ها نوشته‌اند؟ احتمال کمی وجود دارد. بله این موضوع امکان‌پذیر است.»

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.

 


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku