News   /   آمريکا   /   مصاحبه

تحلیلگر: امریکا می‌خواهد دربارۀ مسائل غیرهسته‌ای با ایران گفتگو کند

تصویر آرشیوی از ساختمان کنگرۀ امریکا (عکس از خبرگزاری فرانسه)

مجلس نمایندگان امریکا با تصویب قانونی به ممنوعیت فروش هواپیماهای تجاری بوئینگ و ایرباس به ایران رأی داده است. این اقدام به گمانه‌زنی‌ها دربارۀ اینکه واشنگتن به تعهدات خود مطابق توافق هسته‌ای با ایران بی‌اعتنایی می‌کند، دامن می‌زند.

پای یان، اقتصاددان مستقل و محقق علوم سیاسی، جمعه‌شب (28 آبان) به پرس تی‌وی گفت امریکا می‌خواهد فشار خود را بر ایران حفظ کند تا این کشور را برای گفتگو دربارۀ مسائلی که به برنامه هسته‌ای‌اش مرتبط نیست به‌پای میز مذاکره بکشاند.

یان افزود دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب امریکا، از توصیه‌های سیاستمداران واقع‌گرای قدیمی مثل هنری کیسینجر استفاده می‌کند و «در رابطه با ایران به‌جای هویج از چماق استفاده می‌کند تا این کشور را برای گفتگو دربارۀ سایر عوامل و نه تسلیحات هسته‌ای و غنی‌سازی به‌پای میز مذاکره بکشاند.»

این اقتصاددان در ادامه گفت: «دولت امریکا بسیار نگران راهبردی است که در قبال ایران مطرح کرده است و انتظار دارد بتواند ایران را به‌پای میز مذاکره بکشاند و رودررو دربارۀ موضوع‌های مختلف ازجمله راهبرد بلندمدت‌تر در بخش انرژی و مسائل منطقه در رابطه با سوریه، عراق، لبنان و غیره گفتگو کنند.»

به نظر وی، امریکا می‌خواهد ایران را مجبور کند که از دولت سوریه و «هر نوع احساس تبانی با روسیه، چین و ترکیه یا سیاست احداث خطوط لوله (انتقال گاز) که با آنچه لندن، واشنگتن و بروکسل از نحوۀ عملکرد ایران می‌خواهند، تناسب ندارد» فاصله بگیرد.

یان همچنین خاطرنشان کرد مسائلی دربارۀ «ادراک غرب از ایران، استقلال این کشور درزمینۀ ابتکارعمل‌های ژئوپلیتیک، سیاست‌های ایران در حوزۀ انرژی و نزدیک شدن این کشور به ترکیه پس از کودتای 15 ژوئیه در این کشور» وجود دارد.

مکسین دوور، خبرنگار و مفسر سیاسی، نیز به پرس تی‌وی گفت این حقیقت که مجلس نمایندگان امریکا با اکثریت آراء این قانون را تصویب کرد «حاکی از آن است که آن‌ها درخواست تداوم تحریم ایران را مطرح می‌کنند.»

مجلس نمایندگان امریکا (تصویر آرشیوی)
مجلس نمایندگان امریکا (تصویر آرشیوی) 

وی افزود: «منطق اقتضا می‌کند که به امید برقراری روابط عادی با ایران باید راهی برای تأمین هواپیما برای این کشور و حفظ فناوری لازم در این زمینه وجود داشته باشد که هنوز کشف نشده است.»

دوور تأکید کرد بااین‌وجود «عدول از یک توافق بین‌المللی که به امضا رسیده و چند طرف بر سر آن توافق کرده‌اند، بی‌سابقه خواهد بود.»

این مفسر سیاسی افزود: «این توافق (برجام) یک توافق بین‌المللی است که به امضای همۀ طرفین رسیده است. عدول از آن منطبق بر سیاست دیپلماتیک درست نیست و موضع امریکا را به‌عنوان یکی از طرفین توافق تضعیف خواهد کرد.»

قانون اخیر مجلس نمایندگان امریکا که به‌موجب آن وزارت خزانه‌داری را از صدور مجوز موردنیاز برای بانک‌های امریکایی به‌منظور تکمیل قرارداد فروش بیش از 200 فروند هواپیما به ایران ایر منع می‌کند، جدیدترین سنگ‌اندازی امریکا در مسیر اجرای برجام به شمار می‌رود.

گفتنی است مجلس نمایندگان امریکا سه‎شنبه (25 آبان) با 419 رأی موافق در مقابل یک رأی مخالف، قانون تحریم ایران (آی‌اس‌اِی) را برای 10 سال دیگر تمدید کرد.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku