آیا یونان «ارتش سفالین چین» را ساخته‌است؟

نمایی از اثر باستانی ارتش سفالین چین

ابراز تردید یک مورخ دربارۀ اصالتِ چینی مجسمه‌های اثر تاریخی «ارتش سفالین چین» واکنش‌های زیادی را برانگیخته‌است.

یک مورخ ادعا می‌کند صنعت مجسمه‌سازی یونان الهام‌بخش ساخت اثر تاریخی «ارتش سفالین چین» بوده‌است.

کشف گنجينه‌ای از مجسمه‌های سفالی 8 هزار سرباز چينی در حومۀ استان شیان شانکسی در شرق چین يکی از بزرگ‌ترين اکتشافات قرن بود.

مجسمه‌های کشف‌شده سربازان و اسب‌های سفالی‌ای هستند که از زمان مرگ کين شی هوآنگ، اولين امپراتور چين، همراه او دفن شده بودند.

باستان‌شناسان به اين نتيجه رسيدند که اولين امپراتور چين برای اينکه بتواند در دنيای دیگر هم فرمانروايی کند تمام سفالگران و مجسمه‌سازان آن زمان چين را به خدمت گرفت و به آنها دستور داد هزاران مجسمۀ سرباز سفالی بسازند تا با ارتشی سفالی به سرزمين مردگان برود. وی باور داشت که اين ارتش پس از مرگ از او محافظت خواهد کرد.

نکتۀ جالب اينجاست که اين سربازها دقيقاً به اندازۀ واقعی يک انسان ساخته شده‌اند و نوع پوشش و کلاه آنها کاملاً شبيه سربازان چين در دوران باستان است.

با پيدا شدن اين سربازان سفالی در سال 1974، پای باستان‌شناسان و محققان زيادی به اين منطقه باز شد. اکنون برخی دربارۀ اصالت چینی این مجسمه‌ها دچار شک و تردید شده‌اند. بسیاری این نظریه را مطرح کرده‌اند که ممکن است این اثر باستانی از صنعت مجسمه‌سازی یونانی‌ها الهام گرفته باشد.

اکنون لوکاس نیکل، مورخ هنر از دانشگاه وین، مدعی شده‌است صنعت مجسمه‌سازی یونان باستان بر ساخت این مجسمه‌ها تأثیر مستقیم داشته و یا حتی خود صنعتگران یونانی این مجسمه‌ها را ساخته‌اند.

پس از انتشار این ادعا در مستندی که از شبکۀ بی‌بی‌سی پخش شد، کاربران اینترنتی این ادعا را زیر سؤال بردند.

یکی از آنها در وبسایت بی‌بی‌سی نوشت: «چرا این احتمال را در نظر نمی‌گیرید که ممکن است ابتدا چینی‌ها به یونان سفر کرده و بر صنعت مجسمه‌سازی یونانی‌ها تأثیر گذاشته باشند؟»

بسیاری از گردشگرانی که برای بازدید از این اثر تاریخی شگفت‌انگیز آمده بودند، تأثیر بیگانگان در این اثر را رد کردند و آن را غیرقابل باور خواندند.

یکی از این گردشگران با اشاره به ویژگی‌های آسیایی این مجسمه‌ها و پیچیدگی‌های ساخت آنان گفت: «امکان ندارد. این مجسمه‌ها به قدری خوب هستند که حتی امروز هم نمی‌توانیم مثل آنها را بسازیم.»

وی افزود: «کشور ما 5 هزار سال قدمت دارد، انگلیس چقدر قدمت دارد؟»

یکی دیگر از گردشگران گفت منبع الهام این مجسمه‌ها نمی‌تواند خارج از چین بوده باشد چرا که چین در آن زمان «بسیار پیشرو» بوده‌است. وی افزود: «این امپراتور نخستین فرد در جهان بوده که دست به چنین کاری زده‌است.»

یکی از باستان‌شناسان چینی نیز نظر مشابهی دارد: «مواد، فناوری و سرامیک‌هایی که در ساخت این مجسمه‌ها استفاده شده تماماً چینی است.»

وی افزود: «اینکه بگوییم مقبرۀ کین و یونان باستان با هم در ارتباط هستند هیچ مدرک قابل‌توجهی ندارد.»

این باستان‌شناس در ادامه گفت: «امپراتور کین نه تنها ایدۀ ساخت این مبارزان سفالی را مطرح کرد بلکه نوآوری‌های دیگری نیز در زمینه‌های مختلف ارائه داد.»  

او در پایان گفت: «مشکل است که دقیقاً مشخص کنیم کدام کشور بر دیگری تأثیر گذاشته است. مجسمه‌های یونان باستان نیز از مجسمه‌‌سازی مصر الهام گرفته‌اند.»

واکنش‌های مثبت و منفی به چنین ادعاهایی همچنان در فضای مجازی ادامه دارد. به نظر می‌رسد تا حصول یک نتیجۀ مشخص، راه زیادی باقی است.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.

 


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku