News   /   ايران

تلاش ریاض برای سرپوش گذاشتن بر شکست مذاکرات حج

نشست خبری مشترک عادل الجبیر، وزیر امور خارجۀ عربستان (راست) و فیلیپ هاموند، همتای انگلیسی‌اش در ریاض، پایتخت عربستان (9 خرداد 1395- عکس از خبرگزاری فرانسه)

وزیر امور خارجۀ عربستان در تلاشی مذبوحانه برای سرپوش گذاشتن بر کارشکنی ریاض در موضوع حج تمتع، درخواست‌های ایران برای حفظ امنیت و حرمت حجاج را «غیرقابل قبول» دانست.

عادل الجبیر روز یکشنبه (9 خرداد) در یک نشست خبری مشترک با فیلیپ هاموند، همتای انگلیسی خود که در ریاض به سر می‌برد، ادعا کرد درخواست‌‎های ایران برای حفظ امنیت در مراسم حج تمتع سال 95 «غیرقابل قبول» هستند.

وی مدعی شد ایران «خواستار حق سازماندهی» و «دسترسی به اموری است که در مراسم حج ایجاد هرج و مرج می‌کند».  

الجبیر همچنین گفت ایران با امضاء نکردن توافقنامۀ حج قصد «بحران‌ آفرینی» دارد.

سازمان حج و زیارت ایران پس از برگزاری چندین دور گفت‌وگو با مقامات سعودی و تلاش برای حصول توافق در نهایت روز یکشنبه با انتشار بیانیه‌‎ای اعلام کرد حج تمتع 95 به دلیل استمرار کارشکنی‌های دولت سعودی برگزار نخواهد شد و مسئولیت آن برعهده ریاض است.

در این بیانیه آمده است که جمهوري اسلامي از حج گذشته، برنامه‌ريزي براي حج امسال را آغاز و نسبت به فراهم ساختن مقدمات برگزاري حج 95 اقدامات لازم را به عمل آورد و از آن زمان تا كنون هيچگونه ترديدي براي اقامه حج نداشته و همچنان مصمم به برگزاري حجی با شکوه می‌باشد.

سازمان حج و زیارت ایران تأکید کرد: «عربستان سعودي علي‌رغم تبليغات سوء رسانه‌های خود، تحت تأثیر فضای سیاسی بین دو کشور، حج را به مسائل سیاسی گره زده و بر همین مبنا متن تفاهم‌نامه متداول و هر ساله را تغییر داده است. لذا این دولت سعودی است كه ضمن بهره برداری سیاسی از حج و حرمین شريفین،  با حقّ مسلم مردم شریف ایران برای انجام مناسک حجّ مخالفت به عمل آورده و صدّ عَن سَبیلِ اللّه نموده است.»

پیشتر سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت، گفته بود یکشنبه (9 خرداد) آخرین فرصت عربستان سعودی برای قبول شروط‌ ایران دربارۀ حفظ حرمت حجاج ایرانی است.

سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران 

اوحدی تاکید کرده بود: «به طرف‌های سعودی اعلام کردیم که پایان یکشنبه هفته جاری آخرین فرصت برای نشان دادن اراده جدی عربستان برای اعزام زائران ایرانی به حج 95 است

اقدامات کارشکنانه عربستان و سیاسی کاری ریاض در مسئله حج در حالی است که بسیاری از کشورهای جهان سوء مدیریت رژیم ریاض را در رابطه با مناسک حج مورد انتقاد قرار داده‌اند.

در مناسک حج واجب در اوایل مهر ماه 1394 در اثر سوء مدیریت مسئولان سعودی، در مناسک رمی جمرات در منا، صدها تن از زائران خانه خدا از جمله 461 ایرانی جان باختند.

مقامات سعودی مدعی هستند در فاجعه منا حدود 770 نفر جان باختند، در حالی که خبرگزاری اسوشیتدپرس از جان باختن 2 هزار و 426 زائر در این حادثه خبر داد.

تکرار ادعاهای ریاض دربارۀ حضور مستشاران ایرانی در عراق

الجبیر همچنین در این نشست خبری بار دیگر ادعاهای پیشین عربستان سعودی دربارۀ مداخلۀ ایران در امور کشورهای منطقه را تکرار کرد و مدعی شد ایران با اعزام نیروی نظامی به کشور عراق «فتنه‌انگیزی» می‌کند.  

وزیر امور خارجۀ عربستان در تاریخ 6 خرداد نیز در گفت‌وگو با شبکه خبری «روسیا الیوم» مدعی دخالت ایران در امور عراق شده و حضور سردار «قاسم سلیمانی (فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی)، سپاه انقلاب و سپاه قدس» را در عراق موجب نگرانی ریاض دانسته بود.

حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت امور خارجۀ ایران در واکنش به این ادعاهای الجبیر در تاریخ 7 خرداد گفت: «ملت عراق برای تشخیص منافع و دوست و دشمن خود نیازی به اظهارات وزیر خارجه کشوری ندارد که در کمتر از یک دهه و نیم اخیر، بزرگ‌ترین عامل و حامی بی‎ثباتی و حمایت از تروریسم در عراق، منطقه و جهان بوده است.»

جابری انصاری از الجبیر خواست به جای تلاش در جهت فریب افکار عمومی و تحریف واقعیت‌ها، فراموش نکند که کشورش هم اینک و در سطح بین‌‎الملل به عنوان اولین و خطرناکترین حامی تروریسم و گسترش ناامنی در جهان شناخته می‌شود.

روابط ایران و عربستان از چندی پیش، پس از اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعیان عربستان و اعتراض‌های پس از آن در تهران و حملۀ عده‌ای خودسر به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد، تیره شده است.

با وجود محکومیت حملات خودسران از سوی مقامات ایرانی، ریاض به بهانه این حوادث، روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku