درخواست پیوستن اسرائیل به NPT رد شد

تصویری از تاسیسات هسته ای اسرائیل موسوم به دیمونا در صحرای نقب.

قطعنامه نظارت بر فعالیت‌ و تأسیسات هسته‌ای رژیم اسرائیل در مجمع عمومی و سالانۀ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رد شده است.

61 کشور از جمله امریکا و کل اعضای اتحادیه اروپا، پنج‌شنبه، علیه این قطعنامه رای دادند در حالی که 43 کشور از جمله ایران، روسیه و ترکیه از آن حمایت کرده و 33 کشور از جمله برزیل و هند رای ممتنع دادند.

نماینده مصر در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامۀ «قابلیت‌های هسته‌ای اسرائیل» را در اجلاس سالانۀ این دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل مطرح کرد و از رژیم تل‌آویو خواست به پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) بپیوندد و تاسیسات هسته‌ای خود را به روی بازرسان سازمان ملل باز کند.

این قطعنامه شامل بندی است که در آن زرادخانۀ هسته‌ای اسرائیل به عنوان «تهدید همیشگی برای صلح و امنیت در منطقه» ارزیابی شده است.

در متن این قطعنامه آمده است: «از همۀ کشورهای عضو آژانس دعوت می‌شود به منظور بهبود این اوضاع همکاری کنند.» ؛ بر اساس این قطعنامه، این اوضاع «نتیجه این حقیقت است که فقط اسرائیل قابلیت‌های هسته‌ای در اختیار دارد که اعلام نشده‌اند و تحت کنترل بین‌المللی قرار ندارند.»

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در بیانیه‌ای اعلام کرد تلاش‌های وی در لابی با سران کشورهای دوست این حرکت را خنثی کرده است.

وی پنج شنبه شب در بیانیه خود تاکید کرد: «من شخصا با بیش از سی رئیس جمهور، نخست وزیر و وزیر امور خارجه صحبت کرده‌ام.»

رژیم اسرائیل تاکنون با هیچ گونه بازرسی از تاسیسات هسته‌ای خود موافقت نکرده و همچنان از درخواست‌های بین‌المللی برای پیوستن به ان.پی.تی امتناع می‌کند.

مُردخای وانونو، کارشناس فنی سابق هسته‌ای اسرائیل، 13 شهریور 1394، جزئیات «یکی از بزرگ‌ترین اسرار اسرائیل» را در زمینۀ فعالیت‌های مخفی هسته‌ای فاش کرد.

وانونو در مصاحبه‌ای طولانی که از شبکه تلویزیون اسرائیل پخش شد، به افشاگری‌های خود از وجود زرادخانه هسته‌ای اسرائیل و همچنین فاجعۀ احتمالی ناشی از نیروگاه هسته‌ای بدنام اسرائیل موسوم به دیمونا پرداخت.

افشاگری‌های جدید وانونو، در حقیقت، به منزلۀ اذعان اسرائیل به داشتن کلاهک‌های هسته‌ای است.

وانونو در سال 1986 در مصاحبه با هفته‌نامۀ انگلیسی ساندی تایمز، تصاویری محرمانه از این نیروگاه و کلاهک‌های اتمی اسرائیل را در اختیار این نشریه انگلیسی قرار داد.

ماموران اطلاعاتی اسرائیل در سال 1986 وانونو را در ایتالیا ربودند و برای محاکمه به سرزمین‌های اشغال‌شده در ایتالیا منتقل کردند. وی به 18 سال زندان محکوم شد که 11 سال از آن را در سلول انفرادی گذراند. 

وانونو در سال 2004 با اعمال محدودیت و تحت شرایطی دشوار آزاد شد اما همچنان با محدودیت‌هایی مانند ممنوعیت سفر مواجه بود. اسرائیلی‌ها بارها درخواست وانونو را که می‌خواهد اراضی اشغالی را ترک کرده و به خانواده خود در نروژ بپیوندد، رد کرده‌اند.

رژیم اسرائیل این افشاگر هسته‌ای را اواسط ماه جاری بار دیگر به دلیل مصاحبه با شبکه‌های تلویزیونی دستگیر کرد. [بیشتر بخوانید]

همچنین در سپتامبر 2013 گزارشی در «بولتن دانشمندان اتمی» منتشر شد که تایید می‌کرد اسرائیل دست کم 80 کلاهک هسته‌ای قابل استفاده در اختیار دارد و از مواد کافی برای تولید 190 کلاهک دیگر برخوردار است.

روبرت نوریس و هانس کریستنسن ، کارشناسان مسائل گسترش تسلیحات هسته‌ای در این گزارش‌ها تخمین زدند اسرائیل در سال 2004 «زمانی که به حدود 80 کلاهک» دست یافت، تولید کلاهک‌های هسته‌ای را متوقف کرد.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku