بدعهدی ترک‌ها و اعراب بلای جان غزه ویران شده

ویرانه های ناشی از تجاوز اسرائیل به نوار غزه (عکس از خبرگزاری فرانسه)

روند بازسازی نوار غزه که در پی تجاوزات مکرر رژیم اسرائیل ویران شده، با بدعهدی ترکیه و کشورهای عربی تقریبا متوقف شده است.

نوار غزه با جمعیتی بالغ بر 1.7 میلیون نفر که از تابستان 2007 (1386) تحت محاصره شدید رژیم اسرائیل قرار دارد، در تابستان 2014 (1393) صحنه تجاوز وحشیانه این رژیم بود؛ این تجاوز علاوه بر اینکه بیش از یک هزار کشته و هزاران زخمی برجای گذاشت، زیرساخت‌های این منطقه را تقریبا به طور کامل تخریب کرد؛ زندگی برای ساکنان غزه که حتی به آب بهداشتی و برق دسترسی ندارند، پس از این تجاوز دشوارتر شده است.

در پی تجاوز اسرائیل به غزه، در پاییز 2014 (1393) کنفرانس کمک کنندگان بین المللی متشکل از 50 کشور با هدف بازسازی این منطقه تحت محاصره در قاهره پایتخت مصر برگزار و در مجموع وعده پرداخت 3.5 میلیارد دلار برای بازسازی این منطقه داده شد.

این در حالی است که بانک جهانی در  تاریخ 31 فروردین 1395 گزارشی دردناک از بدعهدی برخی کشورها به ویژه ترکیه و کشورهای عربی در اختصاص کمک‌های وعده داده شده برای بازسازی نوار غزه پرده برداشت.

به گزارش بانک جهانی، تنها 40 درصد از این کمک 3.5 میلیارد دلاری تاکنون محقق شده است.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در کنار سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان و صباح احمد جابر الصباح امیر کویت در استانبول (عکس از خبرگزاری فرانسه)

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه که از سال 2013 بارها عنوان کرده است قصد دارد از نوار غزه دیدار کند، تنها بخش کوچکی از کمک‌های وعده داده شده خود به غزه را پرداخت کرده است. آنکارا که وعده کمک 200 میلیون دلاری برای بازسازی غزه داده بود، اکنون پس از گذشت تقریبا دو سال، تنها 64 میلیون دلار یا 32 درصد از وعده خود را عملی کرده است.

عربستان سعودی نیز که ادعای رهبری جهان اسلام را دارد، حدود 10 درصد از کمک 500 میلیون دلاری وعده داده شده را محقق کرده است.

این در حالی است که برخی کشورهای غیراسلامی نظیر هلند، فنلاند، اتریش، هند و روسیه وعده خود را در جهت بازسازی غزه محقق کرده و کشور سوئد حتی بیش از کمک وعده داده شده، برای بازسازی غزه پرداخت کرده است.

از دیگر کشورهای عرب بدعهد می‌توان به قطر با وعده کمک یک میلیارد دلاری اشاره کرد که تنها 152 میلیون دلار پرداخت کرده است؛ امارات متحده عربی نیز که وعده کمک 200 میلیون دلاری داده بود، تنها 29 میلیون دلار پرداخت کرده و کویت نیز حتی یک دلار هم از وعده 200 میلیون دلاری خود را پرداخت نکرده است.

نکته جالب در گزارش بانک جهانی این است که اکثریت کشورهایی که کمک‌های وعده داده شده خود را محقق نکرده‌اند، کشورهای عربی هستند که سالانه از محل فروش نفت خام، میلیاردها دلار درآمد دارند.

ویرانه‌های ناشی از تجاوز اسرائیل به نوار غزه (عکس از خبرگزاری فرانسه)

در گزارش ناراحت کننده بانک جهانی همچنین تصریح شده است که تنها 9 درصد از خانه‌های تخریب شده غزه، بازسازی شده است و هنوز 75 هزار نفر از ساکنان نوار غزه، بی خانمان هستند.

شاید این افشاگری بیش از همه ترکیه را که تحت رهبری حزب عدالت و توسعه تبلیغات گسترده‌ای در جهت کمک به فلسطینیان ساکن نوار غزه انجام می‌داد، زیر سوال برد.

اردوغان و احمد داوود اوغلو نخست وزیر ترکیه بارها در فعالیت‌های انتخاباتی خود با طرح شعارهایی در حمایت از مردم مظلوم فلسطین و ساکنان نوار غزه، برای خود وجاهت قانونی دست و پا کرده بودند.

شاید همه به یاد داشته باشند که داوود اوغلو در پاسخ به اظهارات کمال قلیچ داراوغلو رهبر حزب مخالف که در سال 2015 خواستار بهبود روابط با اسرائیل شده بود، چه گفت؛ داوود اوغلو گفت: «شما ماوی مرمره و کودکانی را که در غزه قتل عام شدند، به یاد نمی‌آورید. ما نمی‌توانیم با آنها (سربازان اسرائیلی) که با پوتین وارد مسجد الاقصی شدند، دوست باشیم.»

همچنین مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در مصاحبه‌ای تلویزیونی در تاریخ 9 آوریل (21 فروردین) مدعی شد: «تا امروز، ما در مجموع 500 میلیون دلار کمک به غزه و فلسطین کردیم. ما در کنفرانس کمک کنندگان قاهره نیز وعده کمک 200 میلیون دلار دیگر دادیم.»

اما گزارش بانک جهانی از کذب بودن ادعای مقامات ترکیه پرده برداشته است.

در همین حال گزارشهای رسمی از تلاش آنکارا و تل آویو جهت عادی سازی روابط دیپلماتیک حکایت دارند.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku